Haberler
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile buluştu

 “Konya Şeker, neden Bir Samsung olmasın?”

Kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle Konya Şeker’de buluşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in üretimde ve üretim teknolojilerinde dünya ile paralel ilerlediğini, hızla gelişen ve büyüyen dünya pazarlarından Türkiye’nin, Türk çiftçisinin daha fazla pay alması için çalıştıklarını belirterek, “Dün, zorlandığımız alanlarda, bugün dünya ile rekabet etme şansına eriştik. Bugün, çok şükür tüm alanlarda dünyanın neresinde olursa olsun kullandığımız teknoloji konusunda ilerlemiş ülkelerle başa başız, hatta birçoğundan öndeyiz” dedi.

Konya Şeker ve iştiraklerinin hafta sonunda çok önemli misafirleri vardı. Ankara’da bulunan kamu kuruluşlarının Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı ve Müşavir düzeyindeki bürokratları başta Konya Şeker’in Cihanbeyli Kampusu olmak üzere Altınekin, Konya ve Çumra Kampusu’nda bulunan tesislerini gezdiler. 2010 yılında bürokrasinin çeşitli kademelerinde görev yapan üst düzey kamu idarecileri tarafından kurulan ve Merkezi Ankara’da bulunan Yönet-Der üyelerinden oluşan bir heyet, derneğin kurucularından Devlet Personel Başkanlığı Başkan Yardımcısı Şaban Talaş ile birlikte Konya Şeker’e bir ziyaret gerçekleştirdiler.

Çumra Şeker Kampusu’nda Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’la buluşan kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, Konya Şeker’e ait tesisleri gezdiklerini ve yapılan yatırımlardan çok memnun kaldıklarını belirterek, “Sayın Başkan sizi gerçekten tebrik ediyoruz. Konya’da mükemmel, entegre işler yapmışsınız. Kamu yöneticileri olarak Ankara dışına çıkıp Türkiye’de neler olduğunu, yapılanları bizatihi kendi gözlerimizle görmeyi önemsiyoruz. Gördüklerimiz bize, devlet bürokrasisinin özel sektörün önünü açması gerektiğini ve özel sektör önündeki engellerin kaldırılması gerçeğini gösterdi. Sizin de güzel işler yaptığınızı gördükten sonra hakikaten gurur duyduk. Ağaç dikmişsiniz, güzel yatırımlar yapmışsınız, sosyal amaçlı projeleriniz var. Sizi tekrar tekrar kutluyoruz” diye konuştular.

recep konuk

Kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerini Konya Şeker’de ağırlamaktan çok mutlu olduklarını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker olarak inşa ettikleri üretim tesislerinin üretimlerini kalite ve fiyatta dünya ile yarışacak bir aralığa taşıma gayretinde olduklarını ifade ederek şöyle konuştu;

“Çok şükür Konya Şeker bugün yabancılarla başa baş rekabet edebiliyor. Dün, zorlandığımız alanlarda, bugün dünya ile rekabet etme şansına eriştik. Bugün, çok şükür tüm alanlarda dünyanın neresinde olursa olsun kullandığımız teknoloji konusunda ilerlemiş ülkelerle başa başız, hatta birçoğundan öndeyiz. Konya Şeker’de geliştirdiğimiz özel çalışmalar,  başta İngiltere olmak üzere pek çok ülke tarafından model alınıyor. Ekonomide serbest politikaların izlendiği dünyada yarın sınırların olmayacağı, gümrük tarifeleri ile fiyatların kontrol edilemeyeceği bir aralığa doğru evrildiğimizi bildiğimiz için tüm üretimimizi kalite ve fiyatta dünya ile yarışacak bir aralığa taşıma gayretindeyiz. Hz. Mevlana’nın söylediği gibi pergelin üzerine bir ayağımızı koyuyoruz, pergelin diğer ayağıyla da tüm dünyayı tarıyoruz. Değerlerimizden vazgeçmiyoruz ama dünyanın neresinde ne var ne yok bakıyoruz. Üretim kabiliyetlerimizi dünya ile örtüştürmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla bu düşünce bize yeni fikirleri, teknolojileri ve gelişmeleri de paralelinde getiriyor.”

 -ÜLKENİN GELİR ADALETİNE KATKI VERİYORUZ

Konya Şeker’in yatırımlarına ve çalışmalarına ilişkin bilgi de veren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in tarımsal ürünü işleyerek oluşan katma değerin üreticiye aktarılmasını sağladığını ve bu fonksiyonuyla da ülkemizdeki gelir adaletinin tesisine katkı verdiğini ifade ederek, “Siz, kamu yöneticileri de çok iyi biliyorsunuz ki Türkiye’nin fukara kesimi üreticilerdir. Bugün kırsalda yaşayanların % 40’ı fakirlik ve yoksulluk sınırının altındadır. İşte, biz burada yaptığımız üretim ve elde ettiğimiz katma değerle ülkenin gelir dağılımına katkı veriyoruz, gelir adaletinin tesisine katkı veriyoruz. Konya Şeker’de yapılanların özü şu; Bir zincir düşünün. Herkes bilir ki, bir zincirin gücü, en zayıf halkası kadardır. Yani halkaların tümü güçlü ise o zincir top yekûn güçlüdür. Biz burada 250.000 hektarlık bir alanda üreticilerle sözleşmeli tarım yapıyoruz. Bu yüzden zincirin halkalarının tümüne müdahil oluyoruz ve tohumla başlayıp çatalla biten tüm sürecin içinde varız” dedi.

 -KONYA ŞEKER, NEDEN BİR SAMSUNG OLMASIN?

Konya Şeker olarak üretimin her alanına doğru faaliyet alanlarını genişlettiklerini, şekerde, gıdada, kimya sanayiinde ve enerjide var olduklarını belirten Konuk, önümüzdeki günlerde faal oldukları sektörlerde daha geniş bir ürün yelpazesine ulaşacaklarını söyledi.

Samsung’un da evveliyatında bir şeker şirketi olduğunu vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“İşte Samsung bugün 30 küsur milyar dolarlık bir ihracat gelirine sahip. Yani bu gelir bizde niye olmasın? Biz de yapabiliriz bunu. Belki şimdilik işin başlangıcındayız ama bu işin yapılabileceğini de biliyoruz. Biz, Konya Şeker’deki gelişmeyi ve büyüme sürecini bundan 10 yıl önce söylemiş olsaydık bize kimse inanmazdı. 10 yıl önce bunları söylemek, hayal etmek, düşünmek zordu ama bugün çok şükür bunları gerçekleştirdik. Bu zaman içerisinde bugünkü piyasa değeri 5 milyar dolar olan yaklaşık 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptık.

 -ÇİN VE HİNDİSTAN EZBERLERİ BOZDU

“Memleketin geleceğinde gıdayı parlayan bir yıldız olarak görüyoruz” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Konuk, Çin ve Hindistan’daki değişimlerin gıdanın üretimiyle ilgili tüm ezberleri bozduğunu vurgulayarak, şunları söyledi;

“ Uzak Asya’daki değişiklikler tüketim alışkanlıklarını alabora etti. Gıda hızla talebi artan bir sektör haline geldi, koşar adımlarla gidiyor. Bizim de Çin’e göre çok farklı avantajımız var. Bazı sektörlerde Çin’le kolay yarışılmasa da gıda için altyapısı yeterli olmadığı için Çin’in gıda konusunda bizimle rekabet etme şansı yok. Bugün dünyada bulunan 12 bin adet endemik bitki türünün 4 bin adedi bizim ülkemizde bulunurken, koca Avrupa Birliği ülkelerinde bu rakam 2400 civarında. Türkiye bu yapısıyla ekvator kuşağı dışındaki tüm ürünleri üretebilecek doğal bir altyapıya sahip. Rabbim vermiş, bizim ülkemizde hepsi var. Bu yüzden de üretmek lazım geliyor.”

recep_konuk

 -BENJAMİN’İN YERİNE BÜNYAMİN OTURACAK

Ülkemizin bereketli bir coğrafyada bulunduğunu, yılların birikimini taşıyan insanlarımızın olduğunu ancak, yabancı ülke yatırımcılarıyla yapılan müzakerelerde dikkat çekici bir yöntemin ortaya çıktığını ve bunun da gelişmemize engel teşkil edecek bir metot olduğunu kaydeden Konuk, “Benim, yaptığımız müzakerelerde gördüğüm bir engel var. O da şu; Yabancılar bizden korkuyorlar. Bu insanlar Kurtuluş Savaşı’nda yokluk içerisinde Allah-ü Ekber diyerek işi bitirdiler. Bu adamlar savaşta gösterdikleri başarıyı yarın ekonomide ve ticarette de gösterirlerse bizim için iyi olmaz diye düşündüklerini görüyorum” dedi.

Konuk, “Bunu hesap ettiklerini, bizi uzak tutmaya çalıştıklarını görüyorum. Ama, bunları hep birlikte el ele vererek aşacağız. Hep birlikte memleketimize katkıda bulunacağız. Gelişmiş ülkelerdeki insanların milli gelirleri 122 bin dolara çıkmış. Bizim de o seviyelere gelmemiz şart. Bunu yapabiliriz. Bir şartla, üretimi destekleyerek, üretimi teşvik ederek, ülkemizin üretim potansiyelini olabildiğince harekete geçirerek. Yani elin Hans’ının eline geçen paranın, bizim Hasanlarımızın da eline geçebilmesi için daha çok üretmeliyiz. İnşallah Abraham ile İbrahim yer değiştirecek, Hans’ın kazandığını bizim Hasan da kazanacak, Benjamin’in yerine Bünyamin oturacak. Bizim Konya Şeker olarak tüm gayretimiz bunun içindir, tüm yatırımlarımız bu büyük hedefi gerçekleştirmek içindir, bu hedefe katkı vermek içindir” diye konuştu.