Haberler
Konya Şeker'den 3 dev proje.
Pankobirlik Genel Başkanı Dr. Recep Konuk’tan çarpıcı açıklamalar.
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği’nin 2011 yılı eğitim toplantısına katılan Pankobirlik Genel Başkanı Dr. Recep Konuk, Türk tarımının sorunlarına yönelik çözüm önerilerini sıraladı ve Konya Şeker’in 3 dev projesi hakkında bilgi verdi.

Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği’nin geleneksel eğitim toplantısı Antalya’da başladı. Toplantının açılışına Pankobirlik, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Konuk ve Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi ile bürokratlar ve kooperatif yöneticileri katıldı.

RECEP KONUK'UN KONUŞMASI
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği’nin Eğitim toplantısı açılışına Pankobirlik Genel Başkanı Dr. Recep Konuk’un konuşması damga vurdu. ‘Yoksulluk üreticilerin kaderi olmamalıdır” diyen Dr. Konuk, Türkiye’nin zengin yeraltı ve yer üstü kaynaklarının harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ülke genelinde tarıma elverişli 28 milyon hektar arazinin çok az bir bölümünün sulanabildiğini belirten Pankobirlik, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Konuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz günlerde TÜİK yoksulluk rakamlarını açıkladı. Yoksulluk sınırının 4 kişilik ailede 825 TL olduğu belirtildi. Türkiye’nin yüzde 18’inin yoksul olduğu ortaya çıktı. Yüzde 18’lik bölümün yüzde 40'ını maalesef üreticiler oluşturuyor. Yani Türkiye’nin yoksulluk sınırı altında kalan en büyük kesimi çiftçiler. Peki yoksulluk üreticilerin kaderi mi olacak? Bu böyle mi sürmeli? Bunu hep beraber değiştirmeliyiz. Çok zengin, müthiş bir coğrafyaya sahibiz. Bugün yeraltı ve yer üstü kaynaklarımız fevkalade güçlü ve büyük... Yeter ki biz bunları harekete geçirebilelim. Bakın bugün Türkiye, dünyadaki 12 bin endemik tür arasında, bütün Avrupa 2 bin 400 endemik bitki türüne sahipken, 3 bin 900 endemik türe sahiptir. Ülkemizde 1.100 rakımında tarım yapılabilecek arazilerimiz vardır. Türkiye’de tarıma elverişli arazi, yaklaşık 28 milyon hektardır. Bunun 8,5 milyon hektarı sulanabilir arazi, 4,7 milyon hektarı da sulanan arazidir. Sulamayı mutlaka arttırmalıyız. Çöldeki vahayı arayan insan gibi biz Konya’da su arıyoruz"

'KONYA OVASI'NA HAVZA DIŞINDAN SU GETİRİLMESİ GEREKİYOR'
Sulama oranlarının artırılması için yeni projelere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Dr. Recep Konuk, Konya Ovası’na mutlaka havza dışı suyun getirilmesi gerektiğini belitti. Dr. Konuk şöyle devam etti:

"Çevre adı altında, insanı yok sayanlar var. Şu veya bu şirket adına ülkenin kalkınmasına mani olanlar var. Bunları tek tek açıklayacağız. Hepsinin günü gelecek, bunları sizlerle paylaşacağım. Havza dışı su getiremezsiniz, diyorlar. Biz bugün işlediğimiz doğalgazı havza dışından getirmiyor muyuz? Santralleri havza dışından getirip kurmadık mı? Bugün Ceyhan’daki elektrik üretim tesisi Güney Afrika’dan kömür getirmiyor mu? Bu havza dışı transfer değil mi? Bizim sularımız başka ülkelere taşınmıyor mu? Başka memleketler havza dışından su getirecek, Türkiye’ye gelince, havza aşıyor, sınır aşıyor, gümrük aşıyor, duvar aşıyor gibi gerekçeler sunulacak. Bunu kabul etmemiz mümkün değil... Bizi susuz tarıma mecbur ediyorlar. Erzincan’daki Karasu'yu Konya Ovası'na taşımamız lazım. Bugün bu proje pahalı gibi gözükebilir. Ama kesinlikle yarınlarda olmazsa olmazımız olacaktır. Su, Kızılırmak vasıtasıyla Hirfanlı Barajına kadar gelecek, oradan da Konya Ovası'na pompalanacaktır. Bunun başka yolu yoktur.

Bu arada Mavi Tünel Projesi’nin de zaman geçirilmeden mutlaka hayata geçirilmesi gerekir. Bozkır ve Avşar Barajları’nın ihalesi yapılmadan Mavi Tünel’den getirilecek su işimize yaramayacaktır. Mavi Tünel’den gelecek su 200 milyon m3’tür. Ama Bozkır ve Avşar Barajları’ndan gelecek suyun miktarı 600 milyon m3’tür. Yani, Avşar ve Bozkır Barajları’nın ihalesi yapılmadığı zaman yarın Mavi Tünel’den su yerine hava alırız. Bu yüzden mutlaka her iki barajımızın da ihalelerinin acilen yapılması gereklidir."

KONYA ŞEKER'İN 3 DEV PROJESİ
Pankobirlik, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Konuk, konuşmasının sonunda Konya Şeker’in 3 önemli projesi hakkında bilgi verdi. İlk olarak 2011 yılında tamamlanması planlanan Et ve Süt Entegre Tesisine değinen Dr. Konuk, hayvancılığa sahip çıkmak zorunda olduklarını, kuracakları tesisin dünyadaki ilk 3'e girecek büyüklük ve kalitede olacağını kaydetti.

Konya’ya mutlaka bir tarım üniversitesinin de kazandırılacağını ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı Dr. Recep Konuk "Üretimdeki zafiyetlerimizi giderecek, hepimize vizyon oluşturacak çok nitelikli bir ihtisas üniversitesini Allah nasip ederse Konya’mıza kuracağız. Ziraate, tarımsal üretime, işletmelere yön verecek, marka değerleri oluşturacak dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olacak. Bunu yaparken, Japonya’nın Kyoto, Birleşik Devletlerin Kuzey Dakota, Hollanda'nın Wageningen Üniversiteleriyle anlaşmalar yaptık. Almanya ve İsrail’deki üniversitelerle de görüşmelerimiz sürüyor. Bizim sorunlarımızı çözecek, bizim çocuklarımızın, çiftçi çocuklarının doktora ve master yapacağı bir üniversiteyi inşallah sizlere kazandırmış olacağız" dedi.

Pankobirlik Genel Başkanı Dr.Konuk’un açıkladığı bir diğer proje ise Karapınar’da kurulması planlanan ve 3 bin kişinin istihdam edilmesinin öngörüldüğü termik santralle ilgiliydi. Tarımsal alanda kullanılacak olan enerjinin çok daha iyi fiyatlarla üretileceği bir tesis üzerinde çalıştıklarını ifade eden Dr. Konuk "yaklaşık 2 milyar dolara mal olacak Karapınar havzasındaki termik santrali de ülkemize kazandıracağız. Bununla ilgili başvurumuzu yaptık. Finansal konsorsiyumu kurduk, iş hükümete kaldı. İnşallah ruhsat verildiği zaman, biz de orayı bu memlekete kazandırmış olacağız" şeklinde konuştu.

www.recepkonuk.com.tr