Haberler
Konya İl Genel Meclisi üyeleri, Konya Şeker'in yatırımlarını yerinde inceledi.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk; İl Genel Meclisi üyeleriyle Çumra Şeker’de buluştu.
Yatırımlar baş döndürücü. Konya, bu ülkenin bekasının garantisidir.

Konya İl Özel İdaresi, Konyalı yatırımcıların ufkunu açmak ve geliştirmek amacıyla hazırlayacağı projelere ışık tutması, fikir vermesi ve örnek olması için Konya Şeker’in Çumra’da bulunan Çumra Şeker Kampüsü’ne teknik bir gezi düzenledi. İl Genel Meclisi Başkanı, Meclis üyeleri ve Özel İdare yöneticileri, Konya Şeker’in 2012 yılında yapacağı yeni yatırımları öğrenince “Bu yatırımlar baş döndürücü” dediler.

İl Genel Meclisi’nde üyesi bulunan siyasi partilerin grup başkanlarının da katıldığı teknik geziye İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi başkanlık etti. Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz ve Genel Sekreter Yardımcısı Abdülsettar Yarar ile bazı yöneticilerin katıldığı geziye 100’e yakın İl Genel Meclisi eşlik etti. İl Genel Meclisi üyeleriyle bir araya gelen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ise İl Genel Meclisi üyelerini Çumra Şeker’de görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi ve Konya’nın, gıda konusunda Türkiye’nin bekasının garantisi olduğunu söyledi.

Teknik gezi öncesi Konya Şeker’in tanıtım filmini izleyen İl Genel Meclisi üyelerinden bazıları, Recep Konuk’un Konya Şeker’de başarıyla gerçekleştirdiği yatırımlara ilişkin düşüncelerini paylaştılar. Bozkır, Akören, Beyşehir, Çumra, Cihanbeyli, Akşehir, Hadim, Kulu, Kadınhanı, Ereğli, Karapınar ve Taşkentli İl Genel Meclisi üyeleri konuşmalarında, Konya Şeker’in yatırımlarının istihdama yönelik olduğunu belirterek, ”Konya’mızın ve bölgemizin hatta Türkiye’mizin gururu olan tesisleri gezmekten büyük memnuniyet duyduk. Bu tesisler ülkemize katma değer kattı, istihdam oluşturarak, bölgemizdeki işsizliğe çözüm oldu. Konya Şeker’in ilçelerimize yaptığı yatırımlar yerinde ve doğru yapılmıştır. Dileriz, bu tesislerden diğer ilçelerimize de yapılır. Burada emeği geçen başta Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştular.

İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi de yaptığı konuşmada, İl Genel Meclisi üyeleri ve Özel İdare yöneticileriyle birlikte Çumra Şeker’e teknik bir gezi düzenlediklerini, özellikle sera ve hayvancılık çalışmalarıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere, bu konuda büyük başarılar elde eden Konya Şeker’i tercih ettiklerini belirterek şunları söyledi;

“Benim buraya ikinci gelişim. Her gelişimde yeniliklerle karşılaşıyorum. Buraya tüm meclis üyeleriyle birlikte geldik. Hakikaten birbirinden önemli ve değerli yatırımların yapıldığına şahit oluyoruz. Az önce topraksız sera ve orada üretilen domatesleri gördük, ama salatalık, fasulye gibi birçok ürünlerin de serada yetiştirileceğini öğrendik. Öyle bir tarım ki, o eski anam-babam usul bildiğimiz, tamamen organik, hiçbir kimyasal karışmadan üretilmiş. Evet, bunlar hayaldi ama şimdi gerçek olmuş. Çumra Şeker’de çok ciddi bir kapasite artırımı var. Her gün üzerine bir yenilerini ekleyen bir entegre tesis haline gelmiş.

Ekip olarak buradayız. Bu çalışmalar İnşallah şehrimiz için ülkemiz için hayırlı çalışmalar. Emeği geçenleri kutluyorum başarılarının devamını diliyorum. Konya Şeker’de başarılmış örnekler var. Burada her şey açık görünüyor. Şu veya bu şekilde yorumlamaya gerek yok. İşte aklın yolu birdir. Herşey doğru planlanmış, doğru fizibilite edilmiş, hesaplama doğru yapılmış, maliyetler doğru planlanmış ve arzu edilen getiri de oluşmuş. Bu şekliyle gelinen noktada telaffuz edilen rakamlar dikkat çekici. 2012 yılında yapılacak yatırımlar baş döndürücü. Dün zarar eden bir işletme düşünün, bugün 1 milyar dolar yatırım yapabilmiş ve vergi rekortmeni olmuş. Gerçekten takdire şayan bir gelişmedir, kutluyorum.”

İl Genel Meclisi üyeleri ve Meclis Başkanı Ali Selvi’nin konuşmalarının ardından söz alan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in sadece Konya’ya, çalışanına ve üreticisine değil tüm ülke ekonomisine ciddi katkılar verdiğini, devletine ödediği vergi ile ülke genelinde 650 bin mükellef arasında ilk 100’e girdiklerini ve kurum olarakta geçen yıl vergi ödemede 86.sırada bulunduklarını kaydetti. Recep Konuk, Konya Şeker’in dünyada iyi bir yere oturduğunu ve bölgesel oyuncu olmaktan çıkıp küresel bir oyuncu olduğunu ve bir rol model üstlendiğini söyleyerek, 2012 yılında üretime başlayacak olan yeni yatırımları anlattı.

Yeni yapılacak yatırımlarla birlikte bugüne kadar 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk şöyle konuştu; “Bu yıl Allah nasip ederse, Türkiye pazarının %25’ine sahip olduğumuz Seydibey’deki kapasitemizi iki katına çıkarıyoruz. Burası üretimi güçlendirecek ve Türkiye pazarının %50’sine sahip olacak. Brokoli, Bezelye ve Brüksel lahanası gibi donuk ürünlere katkı veren, bizim ürün çeşitliğimizi artıracak olan donuk gıda ürünlerinin yer alacağı tesisi yine Seydibey’e ilave edeceğiz.

Türkiye biliyorsunuz her yıl 30 bin tona yakın dışarıdan nişasta ithal ediyor ve Türkiye’nin nişasta fabrikası yok. Seydibey’e nişasta fabrikasını kurarak burayı nişastanın ve patatesin üssü yapacağız. Artık her türlü patates, rengine bakılmaksızın Konya’da işlenecek.

Gelişmiş memleketlerin tümünde bitkisel üretimin payı % 50’den aşağıdadır, hayvansal üretimin payı ise % 50’den yukarıdadır. Biz de ise tarımsal üretimin %75 i bitkisel , % 25’i hayvansal üretimdir. Dolayısıyla hayvansal üretimi kesinlikle artıracağız. Kaşınhanı’nda kurduğumuz tesiste günlük 4200 baş hayvan işlenecek. 1200 büyük, 3000 küçük baş hayvan kesilecek. 1200 ton/günle başlayacak ve 2000 tona çıkacak olan yaklaşık 165 milyon dolar civarında biri yatırımla da dünyanın en büyük Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi’ni Konya’ya kazandırmış olacağız.

Çumra Şeker Kampüsü’nde gördüğünüz çikolataların artık unlu şekerli mamuller kısmını oluşturan ve Türkiye’nin en büyük markalarının ürettiği ürünlerinin tamamını hatta daha çok fazlasını, inovatif ürünleri de burada üretmiş olacağız. Bu yılın sonu itibariyle bitirmiş olacağız. Yaklaşık 90 milyon dolarlık yatırımdır. Konya’da hem istihdama hem de katma değerli ürünlerin üretimine de böylece geçmiş bu arada da zincirin son halkasını da oluşturmuş olacağız.

Yine bu yıl bitecek olan, yaklaşık 25 milyon Euro değerinde bir termik santrali de devreye alacağız. Ilgın’dan bir yer satın alındı, oradan kömür çıkartılacak. Bu konuda hükûmetimize de müteşekkirim. 14 km’lik demiryolu hattını kuruma kazandırmış oldu. Bu bizim için çok önemli. Bugün demiryolu nakliyesi, karayoluna göre 5 kat daha ucuz. Burası yarı liman kimliğine kavuşmuş olacak. Böylece 5 milyon tona yakın yükü 5 kat daha ucuza taşımış olacağız. Böylece ülkemizin hem cari açığını aşağıya çekme de, hem de ülkemizin enerji ihtiyacının verimli hale gelmesinde önemli bir yeri olacak olan 37 mgv’lik bir santrali de bu yıl devreye almış, işletmeye açmış olacağız.

Bu yıl bir başka yeni yatırımımız da, bir tanesi Amerika da diğeri ise Kanada ‘da ve üçüncüsü de inşallah biz de kurulacak olan Mikro Klimalı seralar kuracağız. Yaklaşık 4 milyon Euro’ya mal edilecek ve bu yıl bitecek. Isıtma masrafının olmadığı ve tamamı buradaki atık enerjiden üretilen ısı ile burada görmüş olduğunuz topraksız seranın bir dekarından sezonda 100 ton domates alacağız.

Yine Altınekin İlçemize kurduğumuz bir yağ fabrikası var. Ülkemiz yağda çok büyük paralar çok büyük bedeller ödüyoruz. Ülkemiz yağ ve yağlı tohumlara yıllık 3 milyar 100 milyon dolarlık döviz ödüyor. Kendi üretimimizle artık dışarıya bağlı kalmaktan kurtulacağız. Eksi 25 -26 santigrat dereceyi geçecek negatif ısıya dayanıklı tohum çeşitleri geliştirildi. Artık Kanola yağı bizim ovamızda üretilebilecek. Türkiye’nin en büyük bir açığını gidermiş olacağız. Kanola Ova’nın yeni bir ürünü ve yeni bir deseni olacaktır. Günlük 500 ton ayçiçeği, kanola ve benzeri ürünler bu tesislerimizde işleyeceğiz.

Cihanbeyli ilçemizde plastik üssü olacak. Orası bir kampüs olacak. Hem çuval fabrikasını hem ipliği hem de korigo boruyu ve pvc’yi de orada devreye almış olacağız.

Bu yatırımlar sadece üretmekle kalmayacak yeni fabrikaların yapılmasına da alt yapı oluşturacak. Bizim yaptığımız yatırımların hepsi karlı ve verimli yatırımlardır.” Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla da İl Genel Meclisi’nde bulunan bayan üyelere ve Özel İdare’deki bayan çalışanlara gül armağan etti ve günlerini kutladı.

www.recepkonuk.com.tr