Haberler
Hayvan kreşi projesi gün sayıyor.
Profesyonel süt sığırcılığı ve kreş usulü süt sığırcılığı projesinin hayata geçirilmesi için Çum-paş A.Ş. bünyensinde çalışmalar devam etmektedir. Yapılacak olan tesis kompleks bir yatırımdır.
Kreş Usülü Süt Sığırcılığı Yakında Halkımızla Buluşacak
Profesyonel süt sığırcılığı ve kreş usulü süt sığırcılığı projesinin hayata geçirilmesi için Çum-paş A.Ş. bünyensinde çalışmalar devam etmektedir. Yapılacak olan tesis kompleks bir yatırımdır. 240 başlık süt sığırcılığı günümüz teknolojisinden faydalanılarak (Bilgisayarlı süt sağım sistemi ve sürü yönetim sistemi), Çumra bölgesi için yeni istihdam alanı, Çum-paş A.Ş. için yeni üretim ve ticaret alanı yaratacak, ayrıca Çumra'lı ve civar bölgelerdeki çiftçilerimize örnek bir yatırım olacaktır.

2006 yılında tam kapasite çalıştırmayı planladığımız süt sığırcılığı projesi yeni imkanlara da gebedir. Örneğin kreş usulü süt sığırcılığı, üretim yapmak isteyen ama yeterli bilgi birikimi ve alt yapısı bulunmayan müteşebbisler için imkan doğurmaktadır. Kreş usulünü kısaca özetlersek; ;özel veya tüzel kişiler, ellerinde bulunan süt sığırı hayvanlarından (aranılan şartlara uygun olanlar) veya Çum-paş A.Ş. bünyesinde bulunan süt sığırlarından satın alarak, gelir ve gider hesabına dayalı şekilde aylık oluşacak kar paylarını alırlar.

Söz konusu üretim, hastalıktan ari olduğu için ve süt insan eli değmeden soğutma tanklarında şoklanarak pazarlandığından piyasa bedelinden %20 - 25 gibi farklı fiyatlara pazarlanabilmektedir.

Bölgemizde, ibtidai ortamlarda elde edilen süt değerinden daha az bedelle satılmaktadır. Yerleşim yerleri içinde kalmış her üretim alanında ortalama 5 süt ineği bulunmaktadır. Kreş usulü süt sığırcılığı uygulandığı zaman kişiler aynı sayıdaki süt ineği için üretim yapabilecekdir. Ayrıca bu sistem sayesinde süt sığırları bir yerde toplanarak, sürekli olarak veteriner hekim ve teknisyenler gözetiminde, sağlıklı ve verimli üretim imkanı sağlanacaktır.

Bireysel üretim yapan her işletme herhangi bir hastalık durumunda ve danışmanlık hizmetlerinde ayrı ayrı masraf etmektedir. Son yıllarda ülkemizde oluşan düşük enflasyonlu ekonomi göz önüne alındığında bu gibi harcamalar işletmeler için büyük maliyetler oluşturmaktadır. Düşük enflasyonlu ekonomilerde işletmelerin ayakta kalabilmeleri için üretim maliyetlerini minimuma düşürmek, alınabilecek en yüksek verim ve kaliteyi yakalayabilmek ve kendi üretim alanındaki üretilen teknolojilerden en üst düzeyde faydalanabilmek gerekmektedir. Kreş usulü süt sığırcılığında hayvan besleme dalında uzmanlaşmış teknik elemanlar ile çalışılarak süt sığırcılığındaki maksimum verimi alma yolunda gerekli kaba ve kesif yem tedariki yapılacak, ihtiyaç olan kaba ve kesif yem hammaddeleri bölgemiz çiftçisinden sağlanacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz, hastalıklardan ari süt sığırcılığı ve kreş usulü süt sığırcılığının faydalarını şöyle sıralayabiliriz ;

  1. Yeni istihdam alanı, 
  2. Yeri ve zamanı olmayan müteşebbisler için üretim alanı, 
  3. Süt sığırcılığını bireysel yapan işletmeler için kazanç ve zaman tasarrufu, 
  4. Konya ve civarı iller için örnek bir yatırım, 
  5. Paylaşılan üretim alanının getireceği kazançlar. 

Mecazi anlamda bu projeyi şöyle anlatabiliriz; Çeşme başına herkes su içmeye gitmesin, içimizden birisi su doldurup gelsin ve herkese ikram etsin, bundan dolayı emeğinin karşılığını alsın.

Ülkemiz geçmiş yıllarda tarım ve hayvancılık üretim alanında ön sıralarda idi. Günümüzde tarım ve hayvancılık işletmeleri can çekişmektedir. Çıkış yolu aramaktadır. Bu ve benzeri sistemlerin tarım için de elverişli olacağına inanmaktayız.

Bilgi İçin:
Adres: Eski Karaman Köprü Civarı P.K.9 Çumra / KONYA
Tel: (332) 4472913
Fax: (332) 4471820
e-mail: cumpasyem@mynet.com